Bhavan's Logo

My Account | Online Catalogue | Contact Us


Munshi Saraswati Mandir Granthagar
(THE BHAVAN'S LIBRARY)


જીવન ચરિત્ર (Biographies)

Digital Books

(Bhavan's Library Digital Collection. Courtesy: Banasthali University and Digital Library of India. Contact us for more information.)


  1. અભયકુમાર મંત્રીશ્વરનું જીવનચરિત્ર (Abhaykumar Mantrishwarnu Jivan Charitra) / મોતીસિંઘ (Motisingh)
  2. આઝાદીના આશકો ઉર્ફ રાષ્ટ્રવીર (Azadina Ashako Urfa Rashtraveer) / દેસાઈ, મોક્ષવદનરાય (Desai, Mokshavadanrai)
  3. આઝાદીના શહીદો (Azadina Shahido Bhag) / રાવલ, શકુન્ત (Rawal, Shakunt)
  4. આત્મકથા જીવન વિકાસ (Atmakatha Jivan Vikas) / યાજ્ઞિક, ઇન્દુલાલ (Yagnik, Indulal)
  5. આત્મકથાનક (Atmakathanak) / રાવલ, રવિશંકર (Raval, Ravishankar)
  6. આદર્શ ચરિત્ર સંગ્રહ (Adarsh Charitra Sangrah) / ભિક્ષુ, અખંડાનંદ (Bhikshu, Akhandanand)
  7. આદર્શ સુધારક દયાનંદ (Adarsh Sudharak Dayanand) / મોહનલાલ (Mohanlal)
  8. આપણા નેતાઓ (Apna Netao Bhag) / મેહરઅલી, યુસુફ (Maherali, Yusuf)
  9. આપણા સરદાર (Apna Sardar) / બુચ, પુરાતન (Buch, Puratan)
  10. ગુર્જર મહિલાઓ (Gurjar Mahilao) / ભીમાણી, એ આર (Bhimani, A R)
  11. ગુર્જરની જીવનકથા (Gurjarni Jivan Katha) / ત્રિવેદી, અશ્વિન (Trivedi, Ashvin)
  12. ઝાંસીની રાણી લક્ષ્મીબાઈ (Jhansini Rani Lakshmibai) / ભાગવત ગોવિંદરાવ પાંડુરંગ (Bhagwat, Govindrao Pandurang)
  13. પતિવ્રતા સતીઓ (Pativrata Satiyo) / શાસ્ત્રી, પ્રાણજીવન હરિહર (Shastri, Pranjivan Harihar)
  14. ભગવત સિંઘજી જીવન ચરિત્ર (Bhagvatsinghji Jivan Charitra) / શાસ્ત્રી, રાજવૈદ્ય જીવરામ (Shastri, Rajvaidh Jivram)
  15. ભગવતી બેસન્ટ સ્મારક ગ્રંથ (Bhagvati Besant Smarak Granth) / મહેતા, પ્રભાકર (Mehta, Prabhakar)
  16. ભારત ભૂષણ માલવિયાજી (Bharat Bhushan Malaviyaji)
  17. ભારતના મહાન ઘડવૈયા સરદાર વલ્લભભાઈ પટેલ (Bharatna Mahan Ghadvaiya Sardar Vallabhbhai) / વ્યાસ, અમૃતલાલ (Vyas, Amrutlal)
  18. ભારતના મહાન વૈજ્ઞાનિકો (Bharatna Mahan Vaigyaniko) / સોમપુરા, રેવાશંકર (Sompura, Revashankar)
  19. ભારતના લડવીરો (Bharatna Ladviro) / પાઠક, રામનારાયણ (Pathak, Ramnarayan)
  20. ભારતના સંગીત રત્નો (Bharatna Sangit Ratno) / શાહ, મુળજીભાઈ પીતાંબર દાસ (Shah, Muljibhai Pitambardas)
  21. ભારતના સ્ત્રી રત્નો (Bharatna Striratno) / પંડિત, શિવપ્રસાદ (Pandit, Shivprasad)
  22. મહાન બનો (Mahan Bano) / શુક્લ, ચંદ્રશંકર (Shukla, Chandrashankar)
  23. મારા જીવનની અનુભવ કથા (Mara Jivanni Anubhavkatha) / મહેતા, નાનજી કાલિદાસ (Mehta, Nanji Kalidas)
  24. મારી જીવનકથા : રાજેન્દ્ર પ્રસાદ (Mari Jivankatha : Rajendraprasad) / ગાંધી, પ્રભુદાસ છગનલાલ (Gandhi, Prabhudas Chhaganlal)
  25. મારી કહાણી (Mari Kahani) / આઠવલે, પાર્વતીબાઈ (Athavle, Parvatibai)
  26. રાષ્ટ્રપ્રિય પંડિત જવાહરલાલ નહેરુ (Rashtrapriya Pandit Jawaharlal Nehru) / જોશી, અંબેલાલ નારાણજી (Joshi, Ambelal Naranji)
  27. લોકમાન્ય બાલગંગાધર તિલકનું ચરિત્ર (Lokmanya Bal Gangadhar Tilak nu Charitra) / પંડ્યા, ચંદ્રશંકર નર્મદાશંકર (Pandya, Chandrashankar Narmadashankar)
  28. વિરાટ વૈજ્ઞાનિકો (Virat Vaigyaniko) / ગાંધી, બંસીલાલ (Gandhi, Bansilal)
  29. સમ્યયોગી વિનોબા (Samyayogi Vinoba) / ચોકસી, પ્રબોધ (Choksi, Prabodh)
  30. સરદાર વલ્લભભાઈ (Sardar Vallabhbhai) / પરીખ, નરહરિ (Parikh, Narhari)
  31. હિંદના આચાર્યો (Hindna Acharyo) / દેસાઈ, હરિપ્રસાદ વ્રજરાય (Desai, Hariprasad Vrajrai)


Join Now

  • Membership Form
       (Available at library)
  • Fees
    • Rs.50/- per day
    • Rs.150/- per week
    • Rs.300/- per month
  • Documents Required
    • 2 passport size photographs
    • Photo ID, Residence Proof
    • Affiliation / Student ID (For Entry Pass and Guest Membership)
  • Notes:
    • Reference books are not available for issue.
    • Non-members can take a Guest Membership to refer to reference sources and books within the library.
    • Indian History and Bhavan’s Journal are accessible only within the library premises.
    • There will be additional charges for photocopying/scanning/printing as applicable.